Oletko psykologi, terveydenhoitaja, kuraattori tai psykiatrinen sairaanhoitaja? Kuuluuko työhösi yläkouluikäisen nuoren masennuksen ehkäisy tai hoito? Rekrytoimalla yläkouluikäisen nuoren mukaan IMAGINE-seurantatutkimukseen tuet työtä nuorten avun parantamiseksi.
IMAGINE-seurantatutkimuksen tavoitteena on parantaa nuorten masennuksen ehkäisyä ja hoitoa Suomessa. Tutkimuksessa selvitetään, kuinka moni nuori tarvitsee ja hakee apua masennukseen ja kuinka hyvin he saavat apua. Tarkastelemme, voidaanko lyhyellä lisäkoulutuksella vahvistaa ammattilaisten kykyä auttaa nuorta peruskoulutukseen verrattuna.
”Tutkimukseen tarvitaan mukaan lisää nuoria, jotta tietoa saadaan kerättyä vieläkin kattavammin. Näin masennuksen avun saatavuuden tilannekuva on tukevalla perustalla. Nuorten rekrytoimisessa masennusta hoitavilla ammattilaisilla on tärkeä rooli”, kertoo tutkimuksesta vastaava ylilääkäri Outi Linnaranta.
Tutkimuksessa selvitetään myös, miten hyvin yläkouluikäiset nuoret saavat apua vuorovaikutusohjannasta (IPC-N). Tarkoituksena on verrata vuorovaikutusohjantaa saaneita, muun avun piirissä olevia ja heitä, jotka eivät ole saaneet masennukseen apua lainkaan.
Ammattilaiset pitävät vuorovaikutusohjantaa toimivana, kaipaavat lisää tukea työn resursointiin
Vuorovaikutusohjannan käyttöön koulutetut ammattilaiset ovat kokeneet sen toimivaksi menetelmäksi nuorten masennuksen ehkäisyyn ja lievän masennuksen hoitoon. Samalla haasteet liittyvät siihen, että uusi tehtävä kilpailee ammattilaisen muiden tehtävien kanssa.
”Menetelmän aktiivisempi käyttö vaatisi esisijaisesti resurssien lisäämistä työntekijöiden perustyöhön tai työnkuvan kohdentamista uudelleen siten, että jotain muita työtehtäviä karsittaisiin pois”, ammattilaisia haastatellut väitöskirjatutkija Emma Salusjärvi kertoo.
Kun menetelmän käyttöön on koulutettu myös koulukuraattoreita ja terveydenhoitajia, on lisätty niiden ammattilaisten määrää, jotka osaavat tarjota tukea masennukseen. Yhtenäinen menetelmä mahdollistaa vertailukelpoisen tiedon keräämisen ympäri Suomen.
Mitä nuoren rekrytointi tutkimukseen tarkoittaa ammattilaisen näkökulmasta?
Rekrytoitava nuori on yläkoululainen, ja hän käy vastaanotollasi masennusriskin tai masennuksen vuoksi. Nuoren saama tuki voi perustua joko peruskoulutukseesi tai noudattaa tietyn intervention tai psykoterapian sisältöä.
- Kun teette nuoren kanssa päätöksen tuen tai hoidon aloittamisesta, kysyt, haluaako nuori osallistua IMAGINE-seurantatutkimukseen.
- Jos nuori lähtee mukaan tutkimukseen, annat hänelle henkilökohtaisen linkin, jota kautta hän saa lisää tietoa ja voi itsenäisesti vastata vointia kartoittavaan kyselyyn.
- Kolmen kuukauden kuluttua saat sähköpostitse oman kyselyn, jossa kuvaat saamaasi koulutusta ja osaamistasi. Nuoren käyntien päätyttyä lisäät kyselyyn vielä tiedot nuoren hoitoon liittyvien käyntien päivämääristä, masennusoirepisteistä sekä saadun tuen hyödyistä, haitoista ja vaikuttavuudesta.
Ota yhteyttä osallistumista ja tarkempia ohjeita varten:
Itä-Suomi, Sisä-Suomi:
Jasmin Kaljadin, 029 524 7780
Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Pohjois-Suomi:
Tiia-Reeta Kukko, 029 524 7075
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@thl.fi.
Lisätietoja:
Nuorten vuorovaikutusohjannan käyttöönotto Suomessa -tutkimus (stnimagine.fi)
Outi Linnaranta
ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
029 524 7517
etunimi.sukunimi@thl.fi
Emma Salusjärvi
tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
029 524 8371
etunimi.sukunimi@thl.fi