Kokosimme yhteen ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta: suurin osa kokee voimavaransa hyväksi, mutta masennus- ja ahdistusoireilua on yhä paljon

Kokosimme verkkosivuillemme ennakkotietoa Nuorten vuorovaikutusohjannan käyttöönotto Suomessa -tutkimuksestamme. Verkkosivuilta löydät hyvinvointialuekohtaista tietoa nuorten mielenterveyden voimavaroista ja riskitekijöistä, mielenterveysoireilun yleisyydestä nuorilla sekä nuorten kokemuksia tuen ja avun saamisesta.

Suurin osa nuorista kokee voimavaransa hyväksi. Masennus- ja ahdistusoireilevien osuus nuorista on kuitenkin suuri: yksi neljästä raportoi masennus- ja yksi viidestä ahdistusoireita. Masennusoireilua raportoivien nuorten osuus hyvinvointialueella on enimmillään jopa kaksinkertainen verrattuna matalimpiin osuuksiin.

Nuorten mielenterveyden oireilu on aiempien tutkimusten tapaan vähäisintä Etelä-Pohjanmaalla. Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa tutkimukseen vastanneilla nuorilla masennusta, ahdistusta ja päihteiden käyttöä raportoivien nuorten osuus oli korkea, mutta vain pieni osa nuorista koki, että koulusta löytyy aikuinen, jolle voi kertoa ongelmista. Yksinäisyys on yleisintä Lapissa.

Tutkimuksen seuranta on vielä kesken. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 26.3.2024-20.3.2025 kerättyyn aineistoon. Arvioimme vielä tarkemmin, kuinka moni nuorista saa masennukseen apua ensimmäistä kertaa ja millaista apu on.

Tutustu tuloksiin täällä.

Lisätietoja

Outi Linnaranta

ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 029 524 7517