Under åren 2024 och 2025, bjuder vi in tusentals högstadieungdomar att delta i en studie vars mål är att förbättra behandlingen av depression hos unga i Finland. I studien undersöker vi hur många ungdomar är i behov av hjälp, huruvida de söker hjälp, och hur bra hjälpen är.
Införande av interpersonell handledning för unga (IPC-U) i Finland
Ungdomar erbjuds allt oftare stödjande interventioner för att främja den psykiska hälsan i skolan, till exempel IPC-metoden.
I studien undersöker vi hur IPC-metoden kan hjälpa högstadieungdomar med olika depressionssymptom. Studien följer upp effektiviteten och kostnadseffektiviteten av insatserna och gör jämförelser med ungdomar som får en annan eller ingen behandling.
I studien kartlägger vi också hur många ungdomar som behöver och vill ha behandling för depression, och hur behandlingen genomförs. Målet är att förbättra tillgången och jämlikheten i behandlingsmöjligheterna i Finland.
Under studiens tid följer vi upp ungdomarnas sinnesstämning i 6–12 månader. Dessutom används resultat från två enkäter riktade till ungdomarnas vårdnadshavare, och anställda som hjälpt ungdomarna, samt uppgifter från olika register.
Vi välkomnar alla högstadieungdomar att delta i studien, inte bara de som upplever depressionssymptom. Vi hoppas att få med så många ungdomar som möjligt i studien, inklusive olika minoriteter och ungdomar vars funktionsförmåga är begränsad på något sätt. Det är viktigt att granska om behandlingen passar ungdomar i olika livssituationer.
Studien genomförs i flera olika områden i Finland, i samarbete med skolor, kommunernas utbildningsförvaltningar, välfärdsområden och samarbetsområden.
Forskningsprocessen
I de skolor som deltar i studien hålls först ett informationsmöte för eleverna och deras vårdnadshavare. För att delta i studien krävs skriftligt samtycke från alla deltagande ungdomar och vårdnadshavare till ungdomar under 15 år. Deltagandet är frivilligt för alla.
Deltagarna svarar på en forskningsenkät i början av studien och igen efter tre och sex månader.
Under denna sexmånadersperiod svarar ungdomarna även på en kort enkät varannan vecka. Man kan bekanta sig med frågorna här: PHQ9-enkät (kaypahoito.fi, på finska). Enkäten svaras via en länk som skickas via SMS.
Ungdomar med depression under studietiden svarar på ytterligare en enkät ett år efter att forskningen påbörjats.
Ytterligare information
Outi Linnaranta
överläkare, Institutet för hälsa och välfärd
029 524 7517
förnamn.efternamn@thl.fi
Du kan också kontakta forskningspersonalen via den gemensamma e-postadressen stnimagine@thl.fi.