Myötätuntokeskeinen terapia yhdistettynä taitoharjoitteluun virtuaalitodellisuudessa (CFT+VR)

Vakavia rikoksia tekevien nuorten hoitotulokset niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ovat jääneet vaatimattomiksi, jos tekijällä on tunnekylmiä piirteitä. IMAGINE-hankkeessa tutkimme, voidaanko tunnekylmiä piirteitä vähentää yhdistämällä myötätuntokeskeinen terapia virtuaalitodellisuusharjoitteluun. Menetelmä voi olla yksi ratkaisu vaikeasta käytösoireilusta kärsivien nuorten hoitoennusteen parantamiseen.

Psychopathy.comp on Coimbran yliopistossa Portugalissa kehitetty myötätuntokeskeinen terapiamalli (Compassion Focused Therapy, CFT), jonka tavoitteena on vähentää nuorten rikoksentekijöiden tunnekylmiä piirteitä ja parantaa heidän kykyään kokea ja osoittaa myötätuntoa. Myötätuntoa itseä ja muita kohtaan opetellaan terapiassa konkreettisin, toiminnallisin keinoin. Menetelmän tulokset ovat olleet lupaavia.

IMAGINE-hankkeessa tuomme menetelmän ensimmäistä kertaa Suomeen ja yhdistämme sen virtuaalitodellisuudessa toteutettavaan altistukseen ja taitoharjoitteluun. Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen voi tehdä terapiasta entistä tehokkaampaa ja auttaa nuoria sitoutumaan hoitoon.

CFT+VR sisältää yhteensä 25 yksilötapaamista, joista viidessä hyödynnetään virtuaalitodellisuusaltistusta (virtual rerality exposure therapy, VRET). Virtuaalitodellisuudessa nuori kohtaa erilaisia häpeää ja aggressiota herättäviä sosiaalisia tilanteita, joiden herättämiä reaktioita hän opettelee tunnistamaan ja hallitsemaan. Lisäksi nuori harjoittelee rauhoittumistaitoja erilaisissa luontoympäristöissä. Tarkoituksena on harjoitella ja konkretisoida myötätuntokeskeisessä terapiassa opeteltuja taitoja.

Tutkimuksen kulku

CFT+VR -menetelmän käyttöön on huhtikuussa 2025 koulutettu 22 psykologia, jotka työskentelevät Rikosseuraamuslaitoksella, vankiterveydenhuollossa, koulukodeissa ja yksityissektorilla eri puolilla Suomea. Terapiaohjelman on huhtikuuhun 2025 mennessä käynyt läpi 19 nuorta ja käynnissä on 12 terapiaa.

Tavoitteenamme on saada ohjelmaan mukaan 72 vankilassa tai koulukodissa olevaa 15–20-vuotiasta miestä vuoden 2027 alkuun mennessä. Tämän jälkeen keräämme 72 kaltaistettua verrokkia. Tutkimus jatkuu vuoteen 2028 asti.

Alustavien tulosten perusteella ohjelman läpi käyneiden tunnekylmät piirteet ovat vähentyneet ja heidän itsetuntemuksensa on kasvanut. Tuloksia on esitelty konferensseissa Suomessa ja ulkomailla. Syksyllä 2024 julkaistiin ensimmäinen vertaisarvioitu tiedeartikkeli, jossa esitellään yhden osallistujan tapaustutkimus. Toinen, hankkeen terapeuttien kokemuksia esittelevä artikkeli on vertaisarviossa.

Lue lisää alustavista tuloksista.

Lisätietoja

Nina Lindberg
professori
Helsingin yliopisto
050 427 0028
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Marko Manninen
tutkimuspäällikkö, PsT, dosentti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
etunimi.sukunimi@thl.fi