Opiskelijoiden lisääntyneet mielenterveysongelmat ovat herättäneet huolta niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Tiedämme, että hyvä mielenterveys tukee opiskelua. Siksi yliopistoissa on kova tarve tutkituille ja hyviksi havaituille menetelmille opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi.
Yhtenä ratkaisuna tähän tutkimme ryhmämuotoista Ryhmät kuntoon -lyhytinterventiota. Helsingin yliopiston Psykologian oppiaineen järjestämä Ryhmät kuntoon-kurssi tarjoaa opiskelijoille tukea sosiaalisten suhteiden rakentamiseen ja ylläpitoon osana heidän hyvinvointiaan. Ryhmät kuntoon -kurssi järjestetään yhden opintoperiodin aikana ja sen läpikäynyt saa 2 opintopistettä. Kurssin tavoitteena on edistää jaksamista ja hyvinvointia sekä tukea opiskelua vähentämällä osallistujien yksinäisyyttä.
Ryhmät kuntoon -kurssi pohjautuu Australiassa kehitettyyn Groups 4 Health -interventioon, jonka on todettu vähentävän osallistujien kokemaa yksinäisyyttä, masennusta ja sosiaalista ahdistusta. Interventiossa painotetaan sosiaalisten suhteiden merkitystä hyvinvoinnin taustalla ja tuetaan opiskelijoita sosiaalisten ryhmien muodostamiseen ja ylläpitoon.
Tutkimukseen mukaan noin 600 opiskelijaa
Tutkimme, miten Ryhmät kuntoon -kurssi tukee opiskelijoiden hyvinvointia Helsingin yliopistossa verrattuna muihin opiskelijoiden hyvinvointipalveluihin ja opiskelijoihin, jotka eivät osallistu mihinkään hyvinvointipalveluun tällä hetkellä. Tutkimuksen aineistoa kerätään yhteensä noin 600 opiskelijalta. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja Ryhmät kuntoon -kurssille voi osallistua, vaikka ei lähtisikään mukaan tutkimukseen. Tutkimukseen osallistujat vastaavat tutkimuskyselyyn ennen kurssin alkua, kurssin aikana ja sen jälkeen.
Ryhmät kuntoon -interventio on osa IMAGINE-konsortiossa toteutettavaa INSIGHT-tutkimusta (Interventions for the Wellbeing of Students at the University of Helsinki). INSIGHT-tutkimuksessa selvitämme Helsingin yliopiston tarjoamien opiskelijoiden hyvinvointipalveluiden vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta, sekä palveluiden mahdollisuuksia ja esteitä erityisesti opiskelijoiden osallisuuden ja tasa-arvon näkökulmasta. Ryhmät kuntoon -interventiokurssin lisäksi tutkimuksessa ovat mukana Kasvatustieteiden oppiaineen järjestämä Kohti parempaa opiskelua -kurssi sekä opintopsykologien tarjoamat ryhmät.