Känslor är en del av livet. Även starka och varierande känslor är en vanlig del av ungdomstiden och uppväxten.
Nedstämdhet är en vanlig och oftast övergående känsla. Nedstämdhet, sorg och ledsamhet kan till exempel vara kopplade till separation, förlust eller besvikelse.
Depression som sjukdom, det vill säga en depressiv episod, kännetecknas av en långvarig och nästan konstant nedstämdhet, tillsammans med andra symtom. Vid en depressiv episod är ungdomens psykosociala utveckling låst och funktionsförmågan nedsatt.
Kärnsymtomen vid en depressiv episod är:
- Nedstämd eller irriterad sinnesstämning
- Förlust av intresse eller glädje
- Trötthet, utmattning trots tillräcklig vila
Andra symtom kan vara sömnsvårigheter, förändringar i aptiten, låg självkänsla, hopplöshet och självmordstankar. Vid en depressiv episod varar symtomen oavbrutet i minst två veckor.
Var kan man få hjälp om man är deprimerad?
Det är bra att berätta om sitt dåliga mående för en trygg vuxen eller en god vän. Du kan också hitta hjälp på nätet samt via olika hjälplinjer och chattar. Vid behov är det bra att söka hjälp från en professionell. Du kan få hjälp till exempel från skolhälsovårdaren, skolläkaren, skolpsykologen eller skolkuratorn. De hjälper dig vid behov att få ytterligare stöd.
Hjälp och stöd online eller via telefon
Barn- och ungdomstelefonen har öppet på numret 0800 96 116 måndagar och tisdagar kl. 14-17 samt onsdagar och torsdagar kl. 14-20. Du kan också skriva.
Mielenterveystalo.fi – Unga Information och egenvårdsprogram som är avsedda särskilt för unga och deras föräldrar.
MIELI rf Egenvårdsprogram för ungdomar
HelsinkiMissio – Krisjouren för unga erbjuder personer i åldern 12–29 år flera avgiftsfria tjänster att välja mellan.
Väestöliitto – Pojkarnas telefon Telefonjouren betjänar på finska och engelska måndagar-torsdagar 13-18 och fredagar 13-16 på numret 0800 94884.
Sekasin-chatten är en nationell diskussionstjänst för svenskspråkiga 12-29-åringar.
MIELI rf – 09 2525 0112 Öppen för alla oberoende av kön, ålder eller boendeort.
Tjänster inom välfärdsområdena
Vi bedriver forskning i samarbete med flera välfärdsområden och kommuner. Du hittar tjänster relaterade till ungdomars mentala välbefinnande på dessa välfärdsområdens webbplatser:
Mellersta Österbottens välfärdsområde, Soite: Skolhälsovård
Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha: Skolhälsovård